Group 2 Copy 15
De ontwikkeling van 27 jaar Lowlands

3 days of Peace & Music

Van 15 t/m 18 augustus 1969 vond de eerste editie van het wereldberoemde hippiefestival Woodstock plaats. Voor de alerte lezer: dat is dit jaar 50 jaar geleden. Voor de nóg alertere lezer: dat jubileum valt precies tijdens Lowlands 2019.
Het motto van Woodstock was ‘3 days of Peace & Music’; een motto waar we ons als Lowlands absoluut in kunnen vinden. Lees hoe 3 days of Peace & Music sinds 1993 in de polder wordt gevierd en hoe Lowlands zich de afgelopen 27 jaar heeft ontwikkeld.

Lowlands is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste festivals van Nederland. Natuurlijk is er door de jaren heen veel veranderd. Zo groeide het festival van twee naar tien tenten, waarbij Alpha en Bravo eerst nog ‘De Grote’ en ‘De Kleine’ tent waren.

Zie hier beelden van een van de allereerste Lowlandsedities (1996). Toen was Lowlands al één en al liefde. Zo wordt er in dit filmpje een gesprek gevoerd met een bewaker aan wie gevraagd wordt of er bij de bezoekers ook gecontroleerd wordt op wapens bij de ingang: 'Ja, ook. Tuurlijk ja', vertelt de bewaker. 'Ik geloof dat er een paar grote hamers in beslag zijn genomen, alleen dat lijkt me onzin want je moet natuurlijk ook de haringen in de grond slaan. Maar goed.'


Hoe dan ook, je bent nooit te oud voor Lowlands:

Allemaal leuk en aardig, maar nog nooit op Lowlands geweest? Je bent niet de enige. Lees hier over de eerste ervaringen van een groene Lowlander, die naar eigen zeggen niks van muziek afweet, maar toch haar hart kon ophalen bij een karaokebar:

'Als doorgewinterde karaokefan was ik blij verrast om ergens in een hoek van het festivalterrein een karaoketent te vinden. Op deze foto zie je dat het voor sommigen, zoals de blanke man met rasta’s in konijnenpak op deze foto, een bodemloze put van plezier was, terwijl anderen het slechts zagen als een pitstop om even een restje lauw bier weg te klokken. Ik stond duidelijk aan de kant van de man in konijnenpak en heb hier aardig wat uren doorgebracht met vertolkingen van Toto’s Africa, Sweet Child O' Mine en Call Me Maybe. In die volgorde.'


Innovatie en toekomst

Lowlands is veelzijdig en wil altijd innovatief en vooruitstrevend blijven. Los van het programma geldt dit ook voor een aantal andere thema’s zoals duurzaamheid, groene energie, recycling en tal van andere zaken. In deze video zie je festivaldirecteur Eric aan het woord over de toekomst van Lowlands.


Dit artikel is grotendeels gebaseerd op een artikel van NPO Focus. Lees hier het hele artikel inclusief leuke filmpjes, achtergrondinfo en nog veel meer. 

Ga naar artikel
Group 2 Copy 11
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15