Group 2 Copy 15
Na 30 jaar terug in Nederland

New Order

Na 30 jaar doet de legendarische new wave band New Order eindelijk weer Nederland aan! De laatste keer dat New Order in ons land te zien was, was in de jaren '80. 

Joy Division
New Order ontstond in 1980 uit leden van Joy Division. De band, onder leiding van zanger Ian Curtis, bracht in 1979 debuutalbum Unknown Pleasures uit. Het geluid van Joy Division was baanbrekend voor die tijd en viel op door hun bijzondere, atmosferische sound. In de teksten stonden heftige onderwerpen als depressies, angst, woede en eenzaamheid centraal. Na de opnames van het tweede album Closer, maar nog voordat dit album werd uitgebracht, pleegde zanger Ian Curtis aan de vooravond van een grote, Amerikaanse tournee op 23-jarige leeftijd zelfmoord in zijn huis in Macclesfield, nabij Manchester. Vlak na zijn dood werd het album alsnog uitgebracht en groeide Joy Divison's Love Will Tear Us Apart, wat afkomstig is van dit album, uit tot hun grootste hit en één van de meest iconische en invloedrijke songs uit die tijd.

New Order
De overige bandleden besloten na de dood van Ian Curtis een doorstart te maken als New Order. De band scoorde een wereldwijde hit met Blue Monday. De invloed van New Order op het muzieklandschap is nog steeds in diverse muzikale stromingen terug te vinden, van elektronische muziek als techno tot bands als Pet Shop Boys, The Cure, Depeche Mode, Hurts en Editors. De huidige leden van New Order zijn: Bernard Sumner, Gillian Gilbert, Stephen Morris, Phil Cunningham en Tom Chapman.

New Order had in de daaropvolgende jaren ook op een andere manier veel invloed muziekscène van Manchester, een aantal bandleden financierden namelijk de iconische nachtclub The Haçienda, waar o.a. The Smiths en Madonna optraden.

Meer weten over New Order? Lees meer over de geschiedenis van de band in dit artikel van Rolling Stone.Bernard Sumner 
In dit artikel van The New European lees je meer over Bernard Sumner, de zanger en gitarist van New Order en Joy Division. Hij vertelt over zijn culturele Europese reis, vanaf het begin van Joy Division tot aan het laatste album van New Order.  


Ga naar artikel
Group 2 Copy 11
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15