Group 2 Copy 15
De grootse plannen van Kevin Parker

Het jaar van Tame Impala

Alle pijlen wijzen in dezelfde richting: 2019 wordt het jaar van Tame Impala

Tame Impala en Lowlands? Een gouden combinatie. Dat wisten we eigenlijk al direct toen de Australische band rondom Kevin Parker in 2010, vlak na de release van hun debuutalbum Innerspeaker, voor het eerst een bezoek aan Biddinghuizen bracht. Tame Impala speelde toen nog op het kleine, inmiddels ter ziele gegane podium Charlie hun eerste optreden op Nederlandse bodem. Iedereen die er die avond bij was, voelde dat met deze show Lowlands History werd geschreven.

Tame Impala zat na het succes van Innerspeaker niet stil, maar ging als een sneltrein door met de release van hun studioalbum Lonerism met hits als Feels Like We Only Go Backwards en een livealbum (Live Versions uit 2014) en optredens in onder andere Paradiso, Amsterdam en Tivoli, Utrecht en een optreden op Lowlands 2013, deze keer niet in de intieme Charlie, maar op de Alpha in de middag. In 2015 stond Tame Impala opnieuw op Lowlands, nu als afsluiter van de Heineken op zondagavond. De show overlapte deels met de shows van Major Lazer en Kendrick Lamar op de Alpha, maar toch stond het tot ver buiten de tent ramvol. Veel Lowlanders voelden dat er iets magisch stond te gebeuren tijdens deze show.

Tame Impala's album Currents, met hierop grote hits als The Less I Know The Better en 'Cause I'm A Man, kwam in juli 2015 uit, een maand voor hun optreden op Lowlands. De grootste hit van dit album, Let It Happen, werd als voorproefje echter al in april 2015 gereleased. Het nummer ging al snel een eigen leven leiden en werd een gigantische hit: van de radio tot in de festivalweide en van in de kroeg tot in de club. Maar hoe werd deze weirde psychdiscotrack zo'n enorm succes? 3voor12 schreef er destijds een artikel over: Song van het Jaar: Hoe psychband Tame Impala plotseling een clubhit scoorde. 

En dat optreden op #LL15? Dat was misschien wel de beste van het hele weekend. Een journalist van OOR schreef:

OOR: 'Met elke break in de apotheose schieten we naar een andere plaat in een psychedelisch universum. De Australische band maakt het dit jaar volledig waar in de Heineken. Met het dit jaar verschenen Currents verkende frontman Kevin Parker nieuwe wegen: hij durfde meer pop toe te laten in zijn muziek. Cause I’m A Man is misschien wel het duidelijkste voorbeeld daarvan. Parker glijdt halverwege de set met kopstem door de groovy ballad. De verbinding met het oude, meer rock-georiënteerde werk van Tame Impala wordt vanavond ook gevonden. Elephant krijgt in een flits een geniale discotic, (Feels Like I Only Go) Backwards paste eigenlijk altijd al in Currents. De introverte Parker, die zijn tweede plaat nog Lonerism noemde, is een uur lang vrolijk en een waardige frontman. Dit is de beste set die de band ooit op Lowlands speelde. Na dat weergaloze slot klapt de tent nog lang de handen stuk'.

2019
Wat gaat er in 2019 gebeuren? Allereerst staat Tame Impala in april als headliner op het festival Coachella in Californië, een van de belangrijkste festivals ter wereld. Kevin Parker heeft laten weten dat er in 2019 een album aankomt en bovendien staat hij er om bekend dat hij het niet fijn vindt om songs die nog niet officieel zijn uitgebracht, live te spelen. Betekent dit dat er vóór april 2019 nieuwe muziek aankomt? Wellicht! Daarnaast heeft Kevin Parker de handen ineengeslagen met creative director Willo Perron, die al eerder de spectaculaire liveshows van o.a. Lady Gaga, Florence & The Machine en Kanye West produceerde. 

Wil je meer lezen? Check dan het artikel over Tame Impala van Consequence of Sound

Group 2 Copy 11
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15