Group 2 Copy 15

STOP VAGUEING AND START VOGUEING

De ballen met je stijve en chique gedoe, want deze ballroom-gemeenschap is pure kunst. Gekleed in strak roze, glitter, kettingen, pruiken en meer extra gaan deze dansers de strijd met elkaar aan. Klap maar in je handjes, want de Nederlandse pioniers van House of Vineyard komen een Vogue Performance Workshop geven op Lowlands! Lees hier alles over VOGUE en HOUSE OF VINEYARD.

Madonna zong er al over in de jaren negentig, maar oorspronkelijk werd er in het New Yorkse Harlem in de jaren zeventig al vol op gevoguet. Hier konden homo’s en transgenders uit de zwarte en latino gemeenschap door middel van dans even aan de dagelijkse discriminatie ontsnappen. Deze dansvorm is een battle tegen elkaar, waarin je op housemuziek over een geïmproviseerde catwalk sexy poses met je armen en benen aanneemt: voguen. Het ging om laten zien dat je net zoveel waard bent als de witte hetero, of méér. Alles over vogue, glitterbaarden en meer lees je hier in dit uitgebreide artikel van de Volkskrant.

© House of Vineyard, Instagram

Het eerste Nederlandse house is House of Vineyard, een paar jaar geleden opgericht door "mother" Amber Vineyard. Ze vertelt: “Mijn voguekinderen hebben me geleerd wat familie is. We zijn begonnen met zijn vieren, nu melden zich elke week nieuwe voguers aan." Elke woensdag geeft ze les in Amsterdam en iedereen kan meedoen. Langzaam voguen deze jonge mensen zich een weg naar het grote publiek. Ze zijn zelfverzekerd en willen zich laten zien aan de buitenwereld. Want daar gaat om: lekker in je vel zitten en acceptatie  Meer over House of Vineyard lees je hier in het artikel van NAP.

!MIND YOUR WORDS! 

Om alvast je vocabulaire op te krikken voordat je je arm in een vouw voguet, hier alvast een overzicht aan speciale “voguabulaire”:

Throwing shade: De tegenstander belachelijk maken, verbaal of fysiek.
Cunt(y): Heel feminien, in de ballroomscene geen scheldwoord maar juist positief.
Chop: Diskwalificatie.
Virgin: Iemand die voor het eerst aan een ball meedoet.
007: Dansers nemen de naam van hun house aan als achternaam. Wie nog niet bij een house hoort, heet 007.
Legend: Iemand die al veel trofeeën heeft gewonnen.
Icon: Iemand die geschiedenis heeft geschreven in de scene, hogere status dan legend.
Kiki: ‘Het leuk hebben’, ook de benaming voor kleinere, informelere houses waar er in Nederland ook een aantal van zijn.
Duck walk: Een onderdeel van vogue femme waarbij de danser gehurkt naar voren beweegt.
Spin: Een draai op de beat.
Dip: Je laten vallen op de beat.
Catwalk: Loopje waarbij de heupen op en neer bewegen en de benen elkaar kruisen.
Floor work: Bewegingen op de vloer, bijvoorbeeld rollen of de benen omhoog zwiepen.

Deze woorden vind je hier in de Volkskrant terug.

Meer dans op festivals? Goeie zaak! Dat vinden we bij Lowlands ook zeker. Hier lees je hoe de Volkskrant terugblikt op onder andere Dua Lipa en Christine and the Queens, die naast zingen óók steengoede performances neerzetten. Seizoen 2019 wordt het festivaljaar van de dans, óp het podium maar natuurlijk ook daarvoor, in het veld of onder het tentdak. Het heeft even geduurd, maar hoera: de choreografieën trekken in één vloeiende dansbeweging op naar de festivalweiden.

© House of Vineyard, Instagram

De Vogue Performance Workshop is onderdeel van het theater- en dansprogramma. Bekijk hier de hele line-up in de categorie theater en dans.

Ga naar artikel
Group 2 Copy 11
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15