Group 2 Copy 15

Viral Hits van LL22

Eindeloos scrollen en heel het internet mee zien dansen op ‘Say So’ van Doja Cat en ‘Savage’ van Megan Thee Stallion. Talloze whipped ijskoffierecepten om thuis uit te proberen, heel je feed vol met ‘Tiger King’-spoilers. Al nostalgisch?

Hoewel de menigte wellicht pas in 2020 kennismaakte met TikTok is de takeover al sinds 2017 bezig. Het videoplatform, dat ondertussen meer dan één biljoen gebruikers telt, werd in korte tijd een plek waar mensen zich kunnen vermaken, herkennen en verbinden in een tijd waarin dit in de echte wereld lastig was. Daar mag een soundtrack natuurlijk niet bij ontbreken! Muzikanten zagen hun kans schoon: er kwamen odes aan 2020 voorbij, kijkers kregen de kans om mee te schrijven aan tracks en het internet deed actief mee. Er ontstonden nieuwe hits, maar ook oude pareltjes werden herontdekt en kregen een tweede leven in de app door een nieuwe generatie.

Tegenwoordig kan een TikTok-waardige dans, challenge of andere oproep tot interactie eigenlijk niet meer ontbreken bij een nieuwe release, maar of dit een succes wordt bij het grote publiek blijft een gok. Of het nou ‘slechts’ een viral hit is of een heuse come-up, op Lowlands 2022 staan veel acts die (een deel) van hun succes aan TikTok te danken hebben. Om de ‘Oh, die!’-tjes wat meer context te geven of om je kennis te laten maken met de generatie die de onlinebestorming begon en nu klaar is voor het podium: dit zijn de viral acts van Lowlands 2022.


Glass Animals zal voor de doorgewinterde Lowlandsbezoeker geen nieuwe naam zijn. In 2017 bracht de band onze Heineken al in tropische sferen en met een nieuw succesvol album op zak zal dat in 2022 vast niet anders zijn. Het internet ging aan de haal met hun release ‘Heat Waves’ uit 2020, een single van hun album ‘Dreamland’. De single werd meer dan 1 biljoen keer gestreamd en dat is exclusief de remix met iann dior en slowed version, vooral bekend door TikTok.


‘Running away is easy, it’s the leaving that’s hard’, luidde de tekst onder alle Adult Swim-videos op TikTok. Het geheim achter deze hit? Onder andere jazzband BADBADNOTGOOD. De heren zijn geliefd bij een grote groep mensen; van jazzliefhebbers tot hiphopfans. Ook niet vreemd als je ontelbaar veel producercredits op je naam hebt staan, voor tracks van onder andere Kendrick Lamar, Tyler The Creator en Kali Uchis. In 2021 werd hun track ‘Time Moves Slow’ uit 2016 herontdekt op TikTok door de Adult Swim-trend. Nostalgisch en dromerig, misschien wel de soundtrack van je festivalzomer.


PinkPantheress is The Sound of 2022 volgens BBC. De songstress gebruikt invloeden van drum ‘n bass, funk en UK garage en mixt dit samen tot dromerige (hyper)pop. Haar stemgeluid klinkt heel erg zoet en tegelijkertijd een beetje onheilspellend. Snippets van tracks ‘Just For Me’ en ‘Break It Off’ op TikTok hadden weinig tijd nodig om een eigen leven te gaan leiden onder de fans. Met een reeks Europese clubshows, opener-spots voor Halsey en een festivaltour op de planning is de PinkPantheress-invasie in volle gang.  


Graag geziene gast Sam Fender ontkwam ook niet aan een viral hit op TikTok. ‘Seventeen Going Under’ was de leadsingle van het gelijknamige album dat Sam Fender in 2021 uitbracht. TikTok-gebruikers deelden hun emotionele verhalen over hun moeilijke jeugd, ondersteund door Fenders track. Het nummer kreeg door alle verhalen een waardevolle nieuwe dimensie, niet in de laatste plaats voor de vertellers. In 2018 stond Sam Fender al een keer op Lowlands, in 2022 mogen we hem weer verwelkomen.


Kentucky’s own Jack Harlow heeft al vele samenwerkingen met grootheden uit de hiphop op zijn naam staan. Sinds 2015 timmert de rapper hard aan de weg en zeker niet zonder succes. In 2021 scoorde hij zijn eerste nummer 1-hit in Amerika met Lil Nas X en het internet werd stiekem verliefd op de charmante boy next-door. Alsof hij wist dat hij goud in handen had, teasete hij de single ‘First Class’ op TikTok. Deze sprong na de release gelijk naar nummer 1 in de Billboard Hot 100. The power of the internet (en koningin van de 00s Fergie, van wie Jack het stemgeluid leent in het refrein).


Met haar achttien jaar is Gayle een van de jongste sterren van dit moment. Een eeuwenoud concept, het abc, maar dan iets meer van deze tijd. Gayle bracht haar break-up anthem ‘abcdefu’ uit in 2021 en schoot naar de top 10 in meer dan twintig landen. Ze vulde haar repertoire aan met de demo, de emotionele en nog bozere versie van de hit, en bracht vervolgens de EP ‘a study of the human experience volume one’ uit. Makkelijk mee te zingen en een goede uitlaatklep, dus dikke kans dat je de set van Gayle op Lowlands 2022 met minder frustratie verlaat dan waarmee je kwam.


Het was een lange tijd stil rondom Stromae, maar wat zijn we blij dat deze man weer terug is. Tijdens zijn langdurige afwezigheid ging zijn hit ‘Alors on Danse’ voor een tweede ronde op TikTok. Begeleid door een simpele choreografie ging de hit viraal en gebruikten meer dan 4 miljoen gebruikers de track onder hun video. Eind 2021 keerde Stromae terug met single ‘Santé’ en begin dit jaar verscheen zijn nieuwe album ‘Multitude’. Voorafgaand aan de release van het album speelde Stromae een aantal shows in onder andere België, Frankrijk en Nederland. En de fans die er niet bij konden zijn? Die konden live meekijken op het TikTok-account van Stromae! Lowlands, zet je schrap!

Group 2 Copy 11
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15