Group 2 Copy 15
Wageningen Universiteit

Laat de oermens in je los

Als jagers en verzamelaars moesten onze voorouders al hun zintuigen gebruiken om voldoende energierijk voedsel te vinden. Wij hoeven daarvoor alleen maar een supermarkt binnen te lopen, met als gevolg dat we de gave verliezen om te onthouden waar energierijk voedsel te vinden is. Mensen die een beter ruimtelijk vermogen hebben om snack-attackplekken te vinden en te onthouden, zijn wellicht eerder geneigd om chips, snoep en frisdrank te kiezen en hebben misschien een hoger BMI. Daarom onderzoekt de Wageningen Universiteit de wisselwerking tussen het ruiken, proeven en zien van voedsel en de nauwkeurigheid van het kunnen onthouden van de locatie. Laat de oermens in je los: kies jij dezelfde voeding als je voorouders?

Resultaten van het onderzoek:
Of mensen nu voedingsmiddelen proefden of roken, ze vonden dat ze de locatie van hoog-calorische voedingsmiddelen zoals chocolade en pinda beter onthielden dan de locatie van laag-calorische voedingsmiddelen zoals komkommer en tomaat. Deelnemers aan het onderzoek wisten niet dat hun geheugen voor de locatie van voedingsmiddelen werden getest. De resultaten waren onafhankelijk van hoe lekker deelnemers de producten vonden en hoe bekend ze ermee waren. Het menselijk brein lijkt te zijn ontworpen voor het efficiënt lokaliseren van calorierijk (of energierijk) voedsel in onze omgeving en dat heeft waarschijnlijk nog steeds invloed op hoe we ons in onze moderne voedselomgeving gedragen.

Wat er na Lowlands met het onderzoek is gebeurd:
Na Lowlands zijn er nog twee studies uitgevoerd (een in een supermarkt, een online), en momenteel zijn de onderzoekers data aan het verzamelen voor een eindstudie. Omdat het experiment op Lowlands bewijs toonde dat hoog-calorie ruimtelijk geheugen bestaat, is het onderzoek sinds Lowlands meer gefocust op hoe de cognitieve bias ons eetgedrag beïnvloed. Deze kennis is zeer bruikbaar om mensen te adviseren over manieren hoe ze gezonder kunnen eten binnen de moderne voedelrijke omgeving.

Huidige staat van het onderzoek:
Het onderzoek vindt momenteel nog plaats, afronding is gepland in maart 2021

Publicaties:
Human spatial memory implicitly prioritizes high-calorie foods

Media:
- New Scientist: Voedseldoolhof zoekt oermens
- NOSE: Release your inner cave man: do you choose the same foods as your ancestors?

Group 2 Copy 11
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15