Group 2 Copy 15
RadboudUMC Nijmegen

Lowlands Saves Lives

Wie red jij? De kans dat het je overkomt of het meemaakt, is enorm want de cijfers liegen er niet om: ruim driehonderd keer per week is er iemand in Nederland die een plotselinge hartstilstand krijgt. De overlevingskans is slechts twintig procent, wat met maar liefst de helft stijgt als er snel en goed gereanimeerd wordt. Iedereen kan leren reanimeren, maar wat is de beste manier om dit te doen? In dit onderzoek wordt gekeken welke manier van opleiden het meest effectief is. Twee soorten reanimatietraining worden vergeleken: een training met een virtual reality (VR) reanimatie-app en een reguliere training met een instructeur. Een absolute must do voor iedereen op Lowlands, want als het jou gebeurt kun je er maar beter klaar voor zijn.

Resultaten van het onderzoek:
Tijdens Lowlands Science onderzocht de afdeling cardiologie van het RadboudUMC bij bijna 400 deelnemers of je met een virtual reality smartphone applicatie net zo goed kan leren reanimeren als van een ervaren instructeur. Het blijkt dat het goed mogelijk is om op Lowlands in 20 minuten te leren reanimeren, en dat de proefpersonen die les kregen van de instructeur het over het algemeen beter doen. Dit onderzoek leert ons dat virtual reality training veelbelovend is, maar nog wel moet worden doorontwikkeld zodat we samen nog meer levens kunnen redden. 

Wat er na Lowlands met het onderzoek is gebeurd: 
RadboudUMC is momenteel nog bezig met het uitvoeren van additionele analyses van de data verzameld op Lowlands 2019.

Huidige staat van het onderzoek:
Het onderzoek is nog in de fase van analyseren van de huidige data, waarna men eventueel over vervolgonderzoek kan nadenken.

Publicaties:
Hoofdartikel: JAMA Cardiology
Studie design: BMJ Open 

Media:
- New Scientist: Kun je virtueel leren reanimeren?

Group 2 Copy 11
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15