Group 2 Copy 15
UNIVERSITEIT UTRECHT

Mutual Brainwave Machine

Zitten Lowlanders op dezelfde golflengte? Dat test Universiteit Utrecht i.s.m. de Hersenstichting op persoonlijk niveau uit door middel van hun Mutual Brainwave Machine. Daarin zit je met z’n tweeën tegenover elkaar met EEG-kappen op die jullie elektromagnetische hersengolven meten, terwijl je visuele en audiofeedback krijgt die sterker wordt als jullie hersenen dezelfde signalen gaan afgeven. Chill!

Resultaten van het onderzoek:
De onderzoekers houden zich nog steeds uitgebreid bezig met kunst/wetenschapsinstallaties. Duizenden mensen hebben sinds Lowlands 2015 meegedaan aan het hersenonderzoek over "op dezelfde golflengte" zitten, op festivals en in musea. De technologie is ook gebruikt voor onderzoek op scholen. Het werk is o.a., door David Brooks van The New York Times aangehaald en de initiatiefnemers hebben samengewerkt met bijv. rapper Bad Bunny en dansgroep ICK Amsterdam.

Wat er na Lowlands met het onderzoek is gebeurd:
De data is gepubliceerd en er is een vervolgonderzoek gaande, over o.a. synchronie en het delen van emoties, en over synchronie in dans. Ook wordt er momenteel een neurofeedbackapplicatie ontwikkeld om sociale verbintenis te bevorderen, bijv. tijdens psychotherapie.

Publicaties:
- Crowdsourcing neuroscience: Inter-brain coupling during face-to-face interactions outside the laboratory
- Using Synchrony-Based Neurofeedback in Search of Human Connectedness
- Suzannedikker.net

Media:
- New Scientist: Op dezelfde golflengte zitten

Group 2 Copy 11
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15