Group 2 Copy 15
Tilburg University

Speel Hints met een Robot

In de nabije toekomst zullen we steeds vaker sociale robots tegenkomen die op een natuurlijke manier met mensen communiceren. Wat dacht je bijvoorbeeld van robots op Lowlands die mensen de weg wijzen, problemen oplossen of de boel vermaken? Om de interactie tussen mens en robot soepel te laten verlopen, is het erg belangrijk dat robots en mensen elkaar goed kunnen begrijpen. Primair door middel van gesproken taal, maar mensen communiceren ook met gebaren. En non-verbale communicatie wordt belangrijker naarmate het omgevingsgeluid hoger wordt. Hoog tijd voor een flinke pot hints tussen mens en machine, zegt de Tilburg Universiteit. Kun jij winnen van een NAO-robot?

Wat er na Lowlands met het onderzoek is gebeurd: 
De interactie (hints met de robot) is na het onderzoek nog regelmatig gebruikt op diverse evenementen (bv. Robot Love in Eindhoven) en als voorbeeld tijdens colleges. Daarnaast hebben ze de dataset gebruikt om de gebaren voor een robot te ontwerpen voor een nieuw experiment, waarin ze kinderen van 4-6 jaar Engelse woorden probeerden te leren.

Huidige staat van het onderzoek:
Het onderzoek is afgerond en onlangs gepubliceerd. De dataset en broncode zijn nu openbaar beschikbaar gesteld, zodat ook andere onderzoekers hiermee aan de slag kunnen. Tegelijkertijd zijn er nog allerlei ambities met de dataset en de interactie, zo willen de onderzoekers deze bijvoorbeeld nog uitbreiden naar virtuele karakters zodat andere onderzoekers geen dure robots hoeven aan te schaffen om dit uit te kunnen proberen.

Publicaties:
de Wit, J., Willemsen, B., de Haas, M., Krahmer, E., Vogt, P., Merckens, M., ... & Wolfert, P. (2019, March). Playing charades with a robot: collecting a large dataset of human gestures through HRI. In 2019 14th ACM/IEEE International Conference on Human-Robot Interaction (HRI) (pp. 634-635). IEEE.
- de Wit, J., Krahmer, E., & Vogt, P. (2020). Introducing the NEMO-Lowlands iconic gesture dataset, collected through a gameful human–robot interaction. Behavior Research Methods, 1-18.
- Dataset
- Broncode voor het experiment

Media:
- New Scientist: Speel een spelletje met een robot
- Robot Love: Ook door gebarentaal leren mensen en robot elkaar begrijpen

Group 2 Copy 11
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15