Group 2 Copy 15
UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM, AARHUS

Trippen met de God-helm

Het doel van dit onderzoek is om beter inzicht te krijgen in de hersengebieden die betrokken zijn bij spirituele ervaringen, zoals bijvoorbeeld out-of-body-ervaringen of gevoelens van universele eenheid. Met behulp van de God-Helm - een omgebouwde snowboardhelm met elektroden - kan met zeer zwakke en ongevaarlijke elektromagnetische straling de drempelwaarde van neuronen (hersencellen) aangepast worden. Voor dit onderzoek bij LL Science naast Echo is het team op zoek naar deelnemers, die zowel niet als juist wel openstaan voor spirituele ervaringen, omdat de helm in staat is om bij beide groepen spirituele ervaringen op te roepen.

Wat er na Lowlands met het onderzoek is gebeurd:
De data is geanalyseerd en er is een paper over geschreven. Het onderzoek kon rekenen op veel media-belangstelling en heeft geresulteerd in een boek 'Extase: Over de Godhelm & Andere Religieuze Experimenten', een tentoonstelling in het Catharijneconvent over wonderen en verschillende optredens bij de media.

Huidige staat van het onderzoek:
Het onderzoek is afgerond en gepubliceerd. Voortbouwend op deze studie is doorgegaan met een vervolg onderzoek om uit te zoeken of er ook door middel van placebo microdosing met psychedelica vergelijkbare effecten kunnen worden gevonden.

Publicaties
- The role of alcohol in expectancy-driven mystical experiences: a pre-registered field study using placebo brain stimulation

Media:
- NOS: 'Nephelm' riep mystieke ervaringen op
- Trouw: Zet de Godhelm op en je gaat in het bovennatuurlijke geloven
- Volkskrant: Experiment met 'godhelm' op Lowlands was nep
- Powned: Godhelm was dophelm


Group 2 Copy 11
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15