02 augustus 2018

Kunst in Lowlands Paradise

Kunst in Lowlands Paradise

Zoals je gewend bent heeft kunst op Lowlands altijd een ereplek in onze line-up, maar dit jaar leggen we de lat hoger dan ooit. Zo presenteren we, met dank aan onze trouwe huisleverancier Museum de Fundatie, twee kolossale stapelsculpturen met elk hun eigen impact op de vrije ruimte en jouw netvliezen: de koene ridder ‘Mikkel’ van Tom Claassen en ‘Stepping Stones’ van Ronald A. Westerhuis, een shiny roestvrijstalen abstractie van onze ontmoetingen, relaties en ervaringen. ‘Trials of Gavin’ van Jason Myers is ook al zo’n nekverrekker. Deze carbonstalen contrapposto van twintig meter hoog symboliseert de groeiende struggle van de mens in onze tech-heavy wereld. En dat heeft weer existentiële raakvlakken met ‘Silent Room’ (2016) van Simon Heijdens (foto), waarbij je in een monochromatische echovrije ruimte van twaalf meter lang de confrontatie met de stilte én jezelf aangaat. 

Minder groot, maar al even groots pakt het Nederlandse ontwerpduo Alissa + Nienke het aan, dat een welverdiende comeback maakt met de experimentele lichtobjecten ‘Mirabilia’ én de kijkhoekzoeker ‘Hekekek’ langs de wandelroute om het meer. Ondertussen schiet kunstenaar/fotograaf Jan Hoek in zijn pop-upstudio bij ArmadiLLow – een kunstwerk op zich – drie nachten achter elkaar exquise Nachtelijke Staatsieportretten van stapelgelukkige Lowlanders en waakt de roodstalen LLowdog van Peter te Bos weer fier over de festivalpolder.

Dat we zowel gevestigde namen als jong talent alle ruimte geven, moge inmiddels duidelijk zijn. Check bijvoorbeeld Théophile Blandets ‘Fountain of Money’, winnaar van de designprijs Kick That Ass Award 2017 die door ontwerper Maarten Baas in samenwerking met Lowlands werd uitgereikt. Je vindt zijn cryptocashkanon in de slagschaduw van de buzzy hang-out van het museumplatform ARTtube, waar kunst het hele weekend sowieso al met een hoofdletter geschreven wordt. Kijk op de Lowlandswebsite of in de LL-app voor tijden en meer info over ARTtube, want dit barstensvolle programma verdient onderhand zijn eigen festival: van het Meet The Artist-programma en de kunstquiz Art, Troep Of Allebei? tot artistiek speeddaten, selfies maken met Bas van Beeks Wundercapes, videoprojecties van Beeldjutters, de art-automatiek Pakje Kunst en unieke begeleide ARTtours langs alle Lowlandskunst. En vergeet vooral niet om af en toe even adem te halen.

Op twee keer struikelen van ARTtube vind je het medianetwerk DROPSTUFF.nl, waar je op de foto gaat in schilderijen van klassieke meesters. Zo levert Museum de Fundatie het schilderij 'Promenade' van Olga Sacharova, Museum De Lakenhal komt met een historiestuk met zelfportret van Rembrandt en het Mauritshuis laat ‘Het Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer verbouwen tot kiekdoos. Nog meer fun biedt De Koude Kermis, die oud-Hollands attractieplezier in een hypermodern AR-jasje steekt. Op het gigantische DROPSTUFF-scherm zie je bovendien de speciaal voor #LL18 gemaakte, vijf uur durende videokunstcompilatie 'Once we had the world backwards and forwards', waarin elf kunstenaars namens het beeldende-kunstplatform Nest de kleine lettertjes verbeelden die we vergaten te lezen in het scheppingsverhaal. Tijdens de show van The Tallis Scholars op zondag in Bravo zie je trouwens nog meer custom-made videokunst, want Danielle Kwaaitaal maakte een unieke Veejay Remix van haar aankomende film ‘Kuroshio’, als visuele verrijking van de spatzuivere samenzang van de Britse barokheadliners.

Creëer je liever je eigen meesterwerk? Bij het Centraal Museum staat het hele Lowlandsweekend in het teken van naald en draad met onder meer borduren met afvalmateriaal, en viermaal daagse workshops technisch borduren, waarbij we samen een gigantische Lowlandsplattegrond kruissteken. Ook constant in beweging: het bloedspannende houten Meeneem Museum van vijftien kubieke meter op Planet Paradise en De Pornocontainer van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek in het Ohlalalaantje.

Ook na Lowlands nog van kunst genieten? Bewaar je polsbandje dan goed want op vertoon van je LL18 polsbandje krijg je t/m 31 oktober 2018 gratis toegang tot de beeldentuin bij Kasteel Het Nijenhuis. Hier kun je Mikkel, Stepping Stones en vele andere kunstwerken die op Lowlands hebben gestaan nog eens rustig bekijken.

Kunst in Lowlands Paradise: altijd anders, altijd goed.

21 oktober 2018

Ruth Klückers winnaar Kick That Ass Award

02 oktober 2018

Stagiair(e) voor LL19 gezocht

28 augustus 2018

Data Lowlands 2019

27 augustus 2018

Lowlands 2018 aftermovie