21 februari 2019

Lowlands sluit zich aan bij Plastic Pact NL

Lowlands sluit zich aan bij Plastic Pact NL

Lowlands heeft zich aangesloten bij Plastic Pact NL van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit nieuwe samenwerkingsinitiatief van plastic producerende- en plastic toepassende bedrijven zet zich in om de hoeveelheid plastic verpakkingen te verminderen en om de circulaire economie en recycling te vergroten. De partijen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen afval en zorgen ervoor dat grondstoffen effectief gerecycled en verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten.

Voor Lowlands betekent dit concreet dat voor alle disposables zoals bekers, bordjes, bestek, rietjes en andere verpakkingsmaterialen gebruik wordt gemaakt van biobased materialen die gerecycled of gecomposteerd kunnen worden.
Sinds 2005 maakt Lowlands al gebruik van PLA drinkbekers. PLA is een hernieuwbare plantaardige grondstof dat wordt gemaakt van mais of suikerbiet. De beker ziet er uit als traditioneel plastic maar is van biomassa gemaakt en heeft een lagere CO2 belasting. Deze bekers worden na afloop van het festival gerecycled tot nieuwe grondstof. De overige disposables zoals bordjes, bestek, rietjes en andere verpakkingsmaterialen zijn sinds 2010 ook gemaakt van biobased grondstoffen en kunnen worden gecomposteerd.

De afgelopen jaren heeft Lowlands diverse onderzoeken en test gedaan maar tot op heden was er in Nederland geen geschikte partij om het biobased materiaal te recyclen en composteren. Vanaf dit jaar worden alle drinkbekers gerecycled. Bovendien vindt dit jaar op Lowlands een pilot plaats waarbij nauwkeurig in kaart wordt gebracht hoeveel overige disposables verbruikt worden en hoe deze mogelijk vanaf 2020 in eigen beheer gecomposteerd kunnen worden. Daarom staat dit jaar op Lowlands een composteerinstallatie die disposables ter plekke kan composteren.

In dit interview lees je meer achtergronden.