02 december 2020

Hattie Parker winnaar Kick That Ass-Award 2020

Hattie Parker winnaar Kick That Ass-Award 2020

Hattie Parker is met haar boek ‘The Devil And His Lettuce’ de winnaar van de Kick That Ass-Award 2020. De award is een initiatief van ontwerper Maarten Baas en wordt ondersteund door Lowlands. De Kick That Ass-Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een afstudeerder van Design Academy Eindhoven die het afstudeerjaar heeft gebruikt om -ongeacht adviezen of opdrachten- binnen zelf gestelde kaders een authentiek werk te maken.

Parker’s rijkelijk geïllustreerde en mooi vormgegeven boek ‘The Devil and His Lettuce’ vertelt over de veelzijdigheid van de Canabisplant. Het beschrijft op een toegankelijke manier een grondig onderzoek over de geschiedenis, de toepasbaarheid en medicinale waarde van deze omstreden plant. Het is een boek dat je alleen kan maken als je gefascineerd bent door het onderwerp en er met volle aandacht aan werkt. De jury was dan ook unaniem dat Parker de winnaar is van de Kick That Ass-Award 2020.

De Kick That Ass-award is in het leven geroepen omdat studenten in hun examenjaar aan een veelheid van eisen en verwachtingen moeten voldoen. De award is hierop een uitzondering, want hiervoor gelden simpelweg geen criteria: Er hoeft geen diepgravend onderzoek aan ten grondslag te liggen en geen oplossing voor een probleem gevonden te worden. Daarnaast hoeft het werk geen betere wereld te beloven en geen revolutionaire materialen te bevatten. Sterker nog: het werk hoeft niet eens een functie te hebben. Vaak tegen de stroom in maar altijd met een doel voor ogen. Een waardig Kick That Ass-project straalt de energie, het werkplezier, de urgentie en de eigenheid uit die de student erin heeft gelegd. En guess what: vaak zijn dit de meest revolutionaire, diepgravende, probleemoplossende en met een beetje mazzel zelfs functionele projecten.

De winnaar wordt bepaald door een uiterst subjectieve jury bestaande uit award initiator Maarten Baas en de winnaar van het vorige jaar, Studio Mack. Op basis van een gezond onderbuikgevoel bepalen zij welk project dusdanig ass-kicking is dat het mag worden bekroond met een unieke bokaal. Lowlands stelt een geldprijs van €2.500,- ter beschikking en plaatst het project prominent op Lowlands 2021. Daarnaast krijgt de winnaar de opdracht om de bokaal voor zijn of haar opvolger te ontwerpen.

Bekijk hier de uitreiking van de Kick That Ass-Award 2020 terug: