- /

BUITENTHEATER

Dit jaar geen bizarre taferelen en vreemde zaken bij het buitentheaterprogramma, maar bereid je voor op spannende projecten waar je zelf onderdeel van uit kunt maken. Van solliciteren voor LL19 tot meedoen in een klassiek ballet en van een kijkje nemen in de hoogste toren van Lowlands tot je omver laten blazen door een brassband. Je maakt het allemaal mee op Cape Lowlands!

Nieuw op het terrein dit jaar is de Verkeerstoren. Niet zozeer om de verkeersstromen van de 60.000 Lowlanders in goede banen te leiden, maar als bijkomend element in het buitentheaterprogramma. En buiten spelen is het leukste wat er is. Niettemin heeft deze verkeerstoren, gebouwd door Colin Temple en Joeroen Deezen van het Instituut voor Volkswarmte, wel degelijk een bewoner: Ief Gilis, performancekunstenaar van Belgische komaf. Zijn dagelijkse beslommeringen en rituelen zijn het ijkpunt voor de Lowlandsmenigte, terwijl hij bovendien over het festival waakt met zijn scherpe oog en zijn grote, maar toch wel enigszins theatraal gestuurde verantwoordelijkheidsgevoel.

Essentieel onderdeel van die hele Verkeerstoren-omgeving is de Duwtent, een tent die moeiteloos van gedaante kan wisselen – van plaats zelfs. Speelse verwarring alom dus, zeker als de leden van Brassband de Bazuin door de tent banjeren – ondertussen messcherp blazend, want dat zijn deze Oenkerkers aan hun stand verplicht. Verder de dagelijkse sollicitatierondes, voor wellicht de nieuwe stagiaire van LL19.

Verder is hier van alles te doen. Wat denken we van een wedstrijd papieren vliegtuigjes vouwen en dan zien welke het verst komt, onder leiding van Eva Verbrugge. Het Moos-Radiokoor marcheert weer door het publiek, versterkt met zelfgemaakte radio’s door kunstenaar Sander van Bussel.

Er zijn workshops klassiek ballet en choreograaf Benjamin Vandewalle doet er vijf keer daags performances met leden van het publiek, wiens gezichtsveld opmerkelijk verkleind wordt door maskers. Zo gaat het in het dagelijks leven immers ook. Gelukkig is daar Lowlands, en dan vooral de theaterprogrammering, voor de broodnodige verbreding van jouw blik.

Foto: Dario Prinari

BUITENSPELEN IS HET LEUKSTE WAT ER IS