zaterdag 11:00 - 12:00 / X-Ray

LLOWGENDA - ZATERDAG

Op zaterdag en zondag geven ervaringsdeskundigen uit de politiek, wetenschap, kunst, media en sport in X-Ray korte speeches van tien minuten, die het laten bliksemen in je hoofd. Onze LLowgenda is onversneden inspiratie, power en passie, rechtstreeks van de bron: jonge honden, oude helden, doordenkers en hemelbestormers.

Op zaterdag houdt SP-leider Lilian Marijnissen een persoonlijk pleidooi voor het veroveren van de toekomst en de noodzaak van verandering. Daar kan Milou Deelen inkomen. Ze ging vorig jaar viral met een filmpje over slutshaming en strijdt nog steeds met open vizier voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Yes we can, zegt ook Roxanne 'Rocky' Hehakaija: deze voormalige voetbalinternational zag haar leven instorten na een ernstige knieblessure, maar empowert nu jongeren in binnen- en buitenland met de kracht van straatvoetbal. 

Journalist en programmamaker Sinan Can weet nog wel een paar kandidaten. Voor zijn documentaire In het spoor van IS reisde hij door Irak en Syrië, in de hoop de opkomst en ondergang van de Islamitische Staat te verklaren. Een verhaal dat door merg en been gaat, zeker als je dat afzet tegen de verschrikkelijke ervaring van Ferry Zandvliet. Hij overleefde IS’ bloedige aanslag op de Bataclan in Parijs, maar guess what? Door zijn tweede kans werd hij juist minder bang en boos. En Jef Andrea? Die pakt weer op een hele andere manier de koe bij de hoorns. Als Uncle Jefferson waagt hij zich aan de mafste stunts; van schansspringen met minibikes tot butt-darten met injectienaalden. Ook inspirerend.

Zaterdag, 11:00, X-Ray

Foto: Rocky Hehakaija

ONVERSNEDEN INSPIRATIE VAN DE BRON