NWA'S RAD VAN WETENSCHAP

Je bent niet de enige die het overzicht een beetje kwijt is na anderhalf jaar besmettingcijfers, vaccinatiedilemma’s en andere roodgloeiende alarmbellen zoals de klimaatcrisis. De Nationale Wetenschapsagenda begrijpt wat je bedoelt. Na een ritje in hun Rad van Wetenschap ben je volledig op de hoogte: in het legendarische minireuzenrad La Molina stap je in bij de meest deskundige wetenschappers en experts van Nederland, die je vragen beantwoorden en alles vertellen over hun specialisme. Maak zoveel rondjes in het rad als je wilt, want met minicolleges, vragenvuurtjes, quizzen en een panoramisch uitzicht op Alpha is elk verhelderend ritje weer anders.


Wist je dat het nemen van risico’s van belang is voor de ontwikkeling van het puberbrein? Vraag maar aan hoogleraar Eveline Crone. Waarom zijn neutrino’s eigenlijk zo vet? En wat zijn neutrino’s eigenlijk? Rasa Muller weet alles over deze ongrijpbare deeltjes in de ruimte, terwijl biomedisch technoloog Dan Jing Wu je alles kan vertellen over kunstmatig lichaamsweefsel. Ondertussen doet universitair docent Gaëtan Mertens twee gondels lager een boekje open over wat het nieuwe normaal voor onze psyche betekent en onthult muzieksocioloog Julian Schaap hoe genderongelijkheid doorwerkt in muziek. En hoe maak je klimaatvriendelijke keuzes? Gedragswetenschapper Reint Jan Renes heeft fantastisch nieuws voor je. En nu het ergste coronaleed geleden is, doet intensivist en OMT-lid Diederik Gommers gewoon weer wat hij het beste kan: de zorg zo maximaal mogelijk vernieuwen en verbeteren, te beginnen met duurzaamheid. Hoe ziet hij dat voor zich?


Met LL Science proberen we onze vinger hier en nu achter de belangrijke wetenschappelijke vraagstukken van deze tijd te krijgen. Daarvoor is tastbaar onderzoek hard nodig, maar ook goeie info van de juiste mensen speelt een sleutelrol. Vindt ook de Nationale Wetenschapsagenda, die als doel heeft om wetenschap dichterbij de samenleving te brengen. En dus heb je niet alleen een deel van de LL Science-onderzoeken vanaf dit jaar aan deze onderzoeksagenda te danken, maar ook de glorieuze terugkeer van La Molina. Lowlanders weten wel beter.


LL Science-terrein | dagelijks 12:00-20:00