zondag 12:00 - 13:00 / Bravo

THE TALLIS SCHOLARS

Ze worden wel de rocksterren van de vocale renaissancemuziek genoemd, maar wat The Tallis Scholars kunnen, moeten wij Dave Grohl nog zien doen. Dit tienkoppige Britse kamerkoor zingt al sinds 1973 de nachtegalen uit de bomen dankzij dirigent Peter Phillips, die zijn perfect polyfone ensemble net zo lang finetunede totdat het summum van zuiverheid en helderheid bereikt was. En dat hoor je, want elke muzikale lijn is tot in het fijnste detail te volgen. The Tallis Scholars werden er wereldberoemd mee, wat geen geringe prestatie is als je muziek uit de vijftiende en zestiende eeuw op je setlist hebt staan.

Op Lowlands hoor je waarom. Motetten van Isaac en Allegri uit hun kernrepertoire van geestelijke renaissancemuziek worden aangevuld met niet-kerkelijke madrigalen van Weelkes en Wilbye. Barokwerk is er ook, met name van Monteverdi, Purcell en Allegri, die een extra duit in het zakje doet met zijn ontzagwekkende psalmcompositie Miserere. Liever iets van rond onze eeuwwisseling? Met Arvo Pärts Nunc Dimitis (2001) en John Taveners Song for Athene (1993) – na Candle In The Wind dé tranentrekker van prinses Diana’s begrafenis – bewijzen The Tallis Scholars dat ze je ook met moderne stukken in absolute vervoering kunnen brengen. Niet te missen dus: geen lichte kost, wel hemel- en aardebewegend mooi.

Hun loepzuivere a-capellazang wordt ditmaal visueel verrijkt door Danielle Kwaaitaal met een speciale ‘Veejay Remix’ van haar aankomende film ‘Kuroshio’ – vernoemd naar een bijzonder donkere zeestroom in de Stille Oceaan. Deze wonderlijke symbiose, met als uitgangspunt de muziek van The Tallis Scholars, beleeft haar wereldpremière op Lowlands.

POLYFOON KOOR VAN WERELDKLASSE