Updates
pile

GABRIEL ESZO RICHARD
WINNAAR KICK THAT ASS AWARD

Zojuist is bekend geworden dat Gabriel eszo Richard met zijn Design Academy Eindhoven afstudeerwerk 'The Big Pile of Cardboard Boxes' de Kick That Ass Award 2023 heeft gewonnen. De Kick That Ass Award is een initiatief van Maarten Baas en Lowlands.

winner
v.l.n.r ShiSoh, Eric van Eerdenburg, Maarten Baas, Gabriel eszo Richard

Een grote stapel kartonnen dozen, beschilderd met emotionele persoonlijke scènes, fungeert als een visuele herinnering aan hoeveel er in het dagelijks leven wordt ervaren.

Als we in de buurt zijn van de grootsheid van een berg, kunnen we sterke emoties ervaren. Een hele stapel dozen kan dezelfde ervaring oproepen. Gabriel eszo Richard bouwde een persoonlijke stadsberg met behulp van vele afgedankte dozen die hij in de straten van Eindhoven vond. Hij schildert gevoelens, ervaringen en verhalen op de buitenkant van kartonnen dozen die hoog op elkaar zijn gestapeld. De schilderijen met zwarte inkt zijn dramatisch, deels academisch en enigszins cartoonesk. Het zijn gezichten met een intense, expressieve blik. De schilderijen zijn geïnspireerd op religieuze iconografie, gemaakt om begrepen te worden zonder dat tekst nodig is. De dozen zijn een visueel dagboek voor Gabriel dat laat zien hoeveel leven we daadwerkelijk leven.

Kick That Ass Award initiator en jurylid Maarten Baas: "Gabriel heeft met veel toewijding en energie  een eigenwijs project gemaakt. Hij heeft z’n afstudeerperiode gebruikt om z’n passie te volgen: eindeloos veel tekeningen maken, met een mooi verhaal en een mooi eindresultaat. Dat is waar de Kick That Ass Award voor staat!

Met dit intrigerende maar ook simpelweg vette afstudeerwerk sluit Gabriel zijn studie aan Design Academy Eindhoven af én wint hij de Kick That Ass Award 2023 van Maarten Baas en Lowlands.

The Big Pile of Cardboard Boxes is nog tot en met zondag 29 oktober 2023 te zien op de Graduation Show van Design Academy Eindhoven op Dutch Design Week.

De Kick That Ass Award  is een initiatief van Maarten Baas en Lowlands en wordt jaarlijks uitgereikt aan een afstudeerder van Design Academy Eindhoven die het afstudeerjaar heeft gebruikt om -ongeacht adviezen of opdrachten- binnen zelf gestelde kaders een authentiek werk te maken. De winnaar wordt bepaald door een uiterst subjectieve jury bestaande uit award initiator Maarten Baas en de winnaar van het vorige jaar; ShiSoH. Op basis van een gezond onderbuikgevoel bepaalden zij welk project dusdanig ass-kicking is dat het mag worden bekroond met een unieke bokaal. Lowlands stelt een geldprijs van €2.500,- ter beschikking en plaatst het project prominent op Lowlands 2024. Daarnaast krijgt de winnaar de opdracht om de bokaal voor zijn of haar opvolger te ontwerpen.

De award is zojuist uitgereikt tijdens een gratis toegankelijk feest in het Ketelhuis in Eindhoven waar DJ's Munne, NALA en Menno de Meester nog tot 01:00 uur hun meest ass-kicking platen draaien.

Foto: Ronald Smits