07-KTTA-mobiel

Winnaar 2018: Rüth Kluckers - A drive for seaweed

Winnaar 2018: Rüth Kluckers - A drive for seaweed

Ruth Klückers won in 2018 de Kick That Ass Award voor haar project A drive for seaweed. Met A Drive for Seaweed ontwikkelde Ruth een truck waarmee ze door heel Europa zeewier verbouwt, verwerkt en er gerechten mee maakt. Daarbij nodigt ze mensen uit om kennis te delen en te discussiëren over voedselproblematiek en het voedsel van de toekomst. Zeewier wordt gezien als een belangrijke voedingsbron in de nabije toekomst. Het is in ruime mate voorhanden, het verbouwen is milieuvriendelijk en zeewier heeft een hoge voedingswaarde. Met haar project wil ze aandacht vestigen op de mogelijkheden van deze natuurlijke voedingsbron. In de truck is een verzameling objecten te zien die het verhaal achter zeewier vertellen.

Na het winnen van de Kick That Ass Award en haar rondreis door Europa besloot Ruth te settelen in Cornwall. Ze begon hier samen met vriendin Kerry Holbrook The Seaweed Institute. Hier delen zij hun passie voor zeewier door middel van workshops en andere educatieve, creatieve projecten. Het interdisciplinaire duo ontmoette elkaar als oogstmedewerkers bij The Cornish Seaweed Company na het bestuderen van de duurzaamheid van zeewier.  

De zeewier industrie in Europa groeit erg snel en kent een hoop kansen op het gebied van duurzaamheid. Ruth is ervan overtuigt dat deze relatief nieuwe industrie kan bijdragen aan de verjonging van kust economieën, het herstellen van de ecosystemen en dat zeewier kan fungeren als een duurzame voedingsbron.

The Seaweed Institute

Ruth Kluckers