Kick That Ass Award

De Kick That Ass-Award is een jaarlijkse prijs voor afstudeerwerk van studenten aan Design Academy Eindhoven uitgereikt door Lowlands in samenwerking met Maarten Baas. De Award is voor de student die het afstudeerjaar heeft gebruikt om -ongeacht adviezen of opdrachten- binnen zelf gestelde kaders een authentiek werk te maken. Vaak tegen de stroom in maar altijd met een doel voor ogen. Een waardig Kick That Ass-project straalt de energie, het werkplezier, de urgentie en de eigenheid uit die de student erin heeft gelegd. En guess what: vaak zijn dit de meest revolutionaire, diepgravende, probleemoplossende en met een beetje mazzel zelfs functionele projecten.


Winnaar 2016: Bart Joachim van Uden – Cathedral en Marble Earth


Bart Joachim van Uden won in 2016 de Kick That Ass Award voor zijn project Cathedral en Marble Earth. In samenwerking met Rick Veugen maakte Bart een 1 : 100 schaalmodel van Notre Dame de Reims. Het werk heeft als titel ‘Cathedral’, een replica van de kathedraal van Reims. Maarten Baas: ‘Een kathedraal is mooi en oud. Als je het namaakt met papier of iets dergelijks, dan haal je vaak alle ziel eruit. Maar dit schaalmodel van 1 op 100 is gaan werken, waardoor het een heel mooi object geworden is.’

Bart’s tweede project Marble Earth gaat over onze benadering van goedkope spaanplaatmeubels. In plaats van deze te bedekken met een decoratieve toplaag van nephout, bracht hij afbeeldingen aan van Google Earth die eruitzien als dure stenen.

Website: http://www.bartjoachim.nl/site/
Instagram: https://www.instagram.com/bartjoachim/


Foto: Cathedral 


Winnaar 2017: Theophile Blandet – Fountain of Money


Théophile Blandet won in 2017 de Kick That Ass Award. In de praktijk van Blandet richt hij zich op nieuwe processen, vaardigheden en technologieën. Het werk van Blandet draait rond materialen die in de toekomst niet meer zullen bestaan – zoals plastic, waarvan hij denkt dat het zal worden verboden vanwege de negatieve impact op het milieu. Plastic ziet hij als het nieuwe ivoor, een materiaal waarvan het gebruik nu al aan banden is gelegd. Blandet gebruikt bewust primitieve werktuigen en technieken. Begin 2020 was het werk van Theophile te zien in Galerie Fons Welter in Amsterdam.

Website: http://theophileblandet.com/
Instagram: https://www.instagram.com/theophileblandet/


Foto: Fountain of Money 


Winnaar 2018: Ruth Klückers – A drive for seaweed

 Ruth Klückers won in 2018 de Kick That Ass Award voor haar project A drive for seaweed. Met A Drive for Seaweed ontwikkelde Ruth een truck waarmee ze door heel Europa zeewier verbouwt, verwerkt en er gerechten mee maakt. Daarbij nodigt ze mensen uit om kennis te delen en te discussiëren over voedselproblematiek en het voedsel van de toekomst. Zeewier wordt gezien als een belangrijke voedingsbron in de nabije toekomst. Het is in ruime mate voorhanden, het verbouwen is milieuvriendelijk en zeewier heeft een hoge voedingswaarde. Met haar project wil ze aandacht vestigen op de mogelijkheden van deze natuurlijke voedingsbron. In de truck is een verzameling objecten te zien die het verhaal achter zeewier vertellen.

Na het winnen van de Kick That Ass Award en haar rondreis door Europa besloot Ruth te settelen in Cornwall. Ze begon hier samen met vriendin Kerry Holbrook The Seaweed Institute. Hier delen zij hun passie voor zeewier door middel van workshops en andere educatieve, creatieve projecten. Het interdisciplinaire duo ontmoette elkaar als oogstmedewerkers bij The Cornish Seaweed Company na het bestuderen van de duurzaamheid van zeewier.  


De zeewier industrie in Europa groeit erg snel en kent een hoop kansen op het gebied van duurzaamheid. Ruth is ervan overtuigt dat deze relatief nieuwe industrie kan bijdragen aan de verjonging van kust economieën, het herstellen van de ecosystemen en dat zeewier kan fungeren als een duurzame voedingsbron.

Instagram: https://www.instagram.com/theseaweedinstitute/

Foto: Prints geïnspireerd en gekleurd met verf uit zeewier.


Winnaar 2019: Puck van Iersel & Maarten de Bruijne - Sea you there

 
De winnaar van 2019 is het duo Puck van Iersel en Maarten de Bruijne, opererend onder de naam Studio Mack. Hun werk 'Sea you there' voldoet aan alle criteria van de Kick That Ass-Award, namelijk: dat het aan geen enkel criterium voldoet. Het winnende ontwerp is geen ontwerp, maar een film. Het pretendeert niks anders dan een uiterst humoristische en absurdistische film te zijn, als aanvulling op hun veelbelovende oeuvre dat op studiomack.nl te zien is. 'Sea you there' is een klein verhaal over twee bevlogen wetenschappers die een wetenschappelijk raadsel oplossen. De jury was unaniem lovend over de vervreemdende en authentieke film waarin de kijker gedurende 8 minuten wordt meegenomen in het mysterie.

Puck en Maarten waren blij verrast met het winnen van de prijs. Er kwamen een hoop positieve reacties binnen tijdens de Dutch Design Week van 2019 en op de Rethinking Plastic expo. Het ontwerp van Sea you there kreeg vervolg met het project Natuurlijk Plastic, waarin zeeafval wordt gedocumenteerd zoals natuurmusea dat doen. In 2022 staat het duo op Lowlands met een vervolg op Sea you there. 

Studio Mack pakt maatschappelijke problemen met lichtvoetigheid en humor aan en werkt onder andere samen met Gemeente Tilburg om in Tilburg Noord de buurt bij elkaar te brengen in een kunstwerk geïnspireerd op een Cruijff court. Op deze plek kunnen jong en oud bouwwerken maken.  
Studio Mack werkt ook aan de ontwikkelingen van een doe-het-zelf luchtgeweer waarin kinderen spelenderwijs techniek kunnen leren door bijvoorbeeld hagelslag op hun boterham te schieten.


Winnaar 2020: Hattie Parker – The Devil and His Lettuce


In 2020 is de winnaar van de Kick That Ass Award Hattie Parker. Parker’s rijkelijk geïllustreerde en mooi vormgegeven boek The Devil and His Lettuce vertelt over de veelzijdigheid van de Cannabisplant. Het beschrijft op een toegankelijke manier een grondig onderzoek over de geschiedenis, de toepasbaarheid en medicinale waarde van deze omstreden plant. Het is een boek dat je alleen kan maken als je gefascineerd bent door het onderwerp en er met volle aandacht aan werkt. De jury was dan ook unaniem dat Parker de winnaar moest zijn van de Kick That Ass-Award 2020.

Door het winnen van de Kick That Ass Award in 2020 is het boek van Hattie opgepikt en gepubliceerd, nog niet eens een jaar na het afmaken van het boek. Door het publiceren van The Devil and His Lettuce heeft Hattie haar boodschap met een breed publiek kunnen delen en de reacties zijn lovend. Haar werk werd al verkocht in Canada, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België, Spanje, Polen, Maleisië en Australië, Hattie verkoopt nu ook kaarten en vloeipapier.

Momenteel werkt Hattie samen met het Friese bedrijf Cropfour aan de ontwikkeling van Hennep textiel producten. Cropfour werkt aan het creëren van een gemeenschap van cannabisliefhebbers die willen co-creëren en bewustzijn willen verspreiden. Hattie leent een aantal van de designs uit The Devil and His Lettuce aan de eerste lijn van producten van Cropfour.


Foto: een pagina uit The Devil and His Lettuce. 

Winnaar 2021: Stella van Beers - Silo Living 


Een voersilo van zes en een halve meter hoog, een diameter van bijna 2 meter en 750 kilo gewicht omgetoverd tot een mini-woning: dat is ‘Silo Living’ van Stella van Beers. Met dit imposante afstudeerwerk heeft ze haar studie aan de Design Academy Eindhoven afgesloten én won ze de Kick That Ass Award 2021 van Maarten Baas en Lowlands.

Hoge graansilo's zijn een vertrouwd gezicht in landelijke Nederlandse landschappen. Wat minder bekend is, is dat veel van deze silo's vanwege landbouwoptimalisatie overtollig zijn en daardoor leegstaan. Ze zijn duur om af te voeren en onmogelijk te recyclen, waardoor boeren ze vaak gewoon laten staan. Gebaseerd op een fascinatie uit haar kindertijd, transformeerde Stella van Beers een verouderde voersilo van bijna 7 meter hoog in een trekkershut met twee niveaus. Deze verticale menselijke schuilplaats is toegankelijk via een wenteltrap en heeft een lichte woonkamer, een slaapkamer op de vliering en een uitkijkpatrijspoort. Het gebruik van standaard componenten zorgt voor eindeloze aanpassingsmogelijkheden.

Stella richt zich na het winnen van de Kick That Ass Award op het opzetten van een eigen ontwerp studio. Ze begon haar zoektocht naar nieuwe Silo’s, ging in gesprek met geïnteresseerden, deed een hoop materiaal onderzoek en werkt aan de volgende stap na haar afstudeerproject. Op Lowlands 2022 kon je de silo's bezoeken. 


Group 2 Copy 15
Group 2 Copy 15