07-KTTA-mobiel

Winnaar 2021: Stella van Beers - Silo Living

Winnaar 2021: Stella van Beers - Silo Living

Een voersilo van zes en een halve meter hoog, een diameter van bijna 2 meter en 750 kilo gewicht omgetoverd tot een mini-woning: dat is ‘Silo Living’ van Stella van Beers. Met dit imposante afstudeerwerk heeft ze haar studie aan de Design Academy Eindhoven afgesloten én won ze de Kick That Ass Award 2021 van Maarten Baas en Lowlands.

Hoge graansilo's zijn een vertrouwd gezicht in landelijke Nederlandse landschappen. Wat minder bekend is, is dat veel van deze silo's vanwege landbouwoptimalisatie overtollig zijn en daardoor leegstaan. Ze zijn duur om af te voeren en onmogelijk te recyclen, waardoor boeren ze vaak gewoon laten staan. Gebaseerd op een fascinatie uit haar kindertijd, transformeerde Stella van Beers een verouderde voersilo van bijna 7 meter hoog in een trekkershut met twee niveaus. Deze verticale menselijke schuilplaats is toegankelijk via een wenteltrap en heeft een lichte woonkamer, een slaapkamer op de vliering en een uitkijkpatrijspoort. Het gebruik van standaard componenten zorgt voor eindeloze aanpassingsmogelijkheden.

Stella richt zich na het winnen van de Kick That Ass Award op het opzetten van een eigen ontwerp studio. Ze begon haar zoektocht naar nieuwe Silo’s, ging in gesprek met geïnteresseerden, deed een hoop materiaal onderzoek en werkt aan de volgende stap na haar afstudeerproject. Op Lowlands 2022 kon je de silo's bezoeken. 

Stella van Beers bij Silo